Villa De Wachter - AmersfoortVilla ‘De Wachter’, architect H.Th. Wijdeveld, werd tussen 1922 en 1927 ontworpen en gebouwd in de expressionistische bouwstijl die later Amsterdamse School werd gedoopt. Deze stijl is hier herkenbaar aan de verspringende volumes, erkers en vlakken en de verschillende metselverbanden. Gelegen op de top van de Amersfoortse berg had het huis een wijd uitzicht over de Gelderse vallei hetgeen wellicht de naam ‘De Wachter’ verklaart. Een andere versie van het verhaal zegt dat de naam voortkomt uit de lange bouwperiode.

De goudglanzende ‘pannen’ die de bovenste helft van het huis bekleden zorgden voor toestemming van de welstandscommissie: landhuis met één verdieping en steile kap……

De tuin is naar alle waarschijnlijkheid eveneens door de architect ontworpen.


De oorspronkelijke bewoners vertrokken begin jaren ‘50, waarna De Wachter enkele jaren in bezit was van 'Pro senectute' en werd bewoond door welgestelde oudere dames. In 1957 kocht de Maastrichtse congregatie ‘Zusters onder de Bogen’ de villa aan als vakantiehuis. Het werd omgedoopt tot ‘Regina Pacis’, een naam die zelfs enige tijd de gevel gesierd heeft. De villa werd ingrijpend verbouwd, waarbij de spectaculaire poort onder het huis werd opgeofferd aan de verbouwing van de garage tot kapel. Het stijlvolle overdekte terras werd bij het interieur getrokken en van enorme ramen voorzien.

In 1987 werd 'De Wachter' gesplitst in twee comfortabele woonhuizen. Daarbij is zoveel mogelijk getracht de charme van de oorspronkelijke bouwstijl in ere te houden en te herstellen. ‘De Wachter’ is een landelijk monument.


Sinds 2003 vinden regelmatig concerten plaats in huis en tuin onder de naam Wachtermuziek .